18 січня християни святкують "Голодну кутю" чи другий Святвечір. Цього дня біля церкви святять воду. Потім нею глава родини кропить усіх присутніх у хаті, примовляючи: "Дай, Боже, і на той рік діждатися", - повідомляє Gazeta.ua.
Увесь цей день віруючі люди постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря.
На вечерю подають пісні страви - смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці, голубці, вінегрет, кутю та узвар.
Пшенична кутя
Інгредієнти
зерна пшениці - 2 склянки
мак - 200 г
волоські горіхи - 200 г
родзинки - 150 г
мед - 3 ст. л.
Приготування
Мак ретельно промиваємо, заливаємо гарячою водою і залишаємо на 3 год.
Непросіяні зерна пшениці товчемо в ступці. Час від часу підливаюємо по ложці теплої води, щоб оболонка зерен повністю зруйнувалася.
Зерна очищаємо, просіваємо, промиваємо і підсушуємо.
Заливаємо пшеницю гарячою водою. Варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості. Періодично доливаємо гарячу воду. Повинна бути розсипчаста каша.
Охолоджуємо її та додаємо 1 ст. л. меду.
Волоські горіхи підсмажуємо до утворення хрусткої скоринки.
Мак розтираємо до утворення макового молочка.
У кутю додаємо 2 ст. л. меду й волоські горіхи.
Різдвяний узвар із сухофруктів
Інгредієнти:
Сушені яблука - 100 г
Сушені груші - 100 г
Чорнослив - 100 г
Ізюм - 50 г.
Мед - 3-4 ст. л.
Вода - 5 л
Приготування:
Сухофрукти помити, залити водою й додати мед.
Всипати в каструлю родзинки, накрити кришкою й варити на середньому вогні протягом години.
Готовий узвар настояти 3-4 год.
Охолодити й подати на стіл.
Вінегрет з оселедцем
Інгредієнти:
1 оселедець
середнього розміру буряк
кілька картоплин
1 морквина
1 цибулина
1 зубчик часнику
пів банки зеленого горошку
свіжа зелень кропу й петрушки
лимон
Приготування:
Картоплю, моркву і буряк необхідно заздалегідь відварити й охолодити.
Овочі варять в мундирі. Оселедець чистять, відокремивши філе від кісток.
Овочі очищають і нарізують кубиками.
Буряк кладуть в окремий посуд, додають олію і перемішують.
Картоплю і моркву висипають у миску. Туди ж викладають порізаний невеликими шматами оселедець.
Часник подрібнюють, а цибулю нарізають тонкими півкільцями.
Додають горошок, зелень, цибулю і часник.
Заправляють олією і перемішують.
В останню чергу кладуть у вінегрет буряк
Заправляють салат лимонним соком.
Голубці з грибами
Печериці порізати й відварити в підсоленій воді. Потім гриби обсмажити разом із морквою та ріпчастою цибулею на сковороді. Додати нарізану зелену цибулю.
Загорнути начинку в капустяне листя. Викласти голубці в каструлю й залити соусом.
Для приготування соусу: змішати томатну пасту з кількома ложками теплої води.
Додати цукор, сіль, мелений перець. Перемішати. Накрити кришкою й тушкувати голубці на повільному вогні до готовності.
Подавати голубці на стіл можна з часниково-горіховою підливою.
Для приготування підливи взяти 1 склянку волоських горіхів, пучок кінзи і 4-5 зубчиків часнику.
Все подрібнити у блендері. Залити крутим окропом до густої консистенції, посолити за смаком. Дати охолонути.
Яблука, запечені з медом і горіхами
Яблука ретельно вимити, видалити насіння.
Змішати мелений мускатний горіх із корицею, гвоздикою та родзинками. Заповнити цією сумішшю підготовлені яблука.
Викласти начинені яблука на деко, змастити їх медом. На дно форми додати трохи води.
Випікати до м'якості за температури 180ºС. Можна поливати фрукти сиропом.