Американські вчені назвали причину, стосовно якої одночасне вживання білків і простих вуглеводів (наприклад, цукру) призводить до негативного впливу на енергетичний баланс організму.
Поєднання білків і простих вуглеводів зменшує окислення жирів, при цьому чим більше протеїну вживається (разом з цукром), тим менша кількість ліпідів переробляється. Збільшення загальної калорійності раціону, таким чином не приводить до пропорційного засвоєнню закладеної в їжі енергії, - інформує «Радіо Максимум».
Такі висновки автори зробили, спостерігаючи за 13 жінками і 14 чоловіками. Всі вони були здорові, їх середній вік становив 23 роки. Експеримент проходив у два етапи по 24 години кожен.
На першому етапі учасники на сніданок і обід отримували дві порції страв, в яких містилося 15% білка, на другому етапі вміст білків в раціоні подвоювався. Всі страви складалися з одних і тих же продуктів, що включають 17 грамів жиру і з харчовою цінністю 500 кілокалорій. З одною із страв учасники вживали підсолоджений напій. Спостереження проводилися в спеціальному приміщенні, що дозволяє контролювати витрату кілокалорій.
Фахівці виявили, що близько третини калорій, одержуваних разом з підсолодженими напоями, не витрачаються організмом, що призводить до уповільнення засвоєння жирів і, як наслідок, меншою сумарною енергією, якої необхідно для обміну речовин.