У волинському хлібі знайшли інфекцію

У хлібо-булочних виробах кількох заводів Волині виявили картопляну хворобу.Про це повідомив Головний санітарний лікар Володимир-Волинської санепідемстанції Валерій Онищук .Працівники санстанції виявили картопляну хворобу в хлібі Луківського (Турійський район), Володимир-Волинського хлібозаводів, а також сторонніх домішок у хлібі Луцького хлібозаводу №2. На порушників склали протокол про правопорушення, наклали адміністративні штрафи від 102 до 1700 гривень. Валерій Онищук звернувся до підприємців-реалізаторів із закликом бути уважними при отриманні продукції. А ще - звертати увагу на температурний режим торгових приміщень. Санітарний лікар повідомив, що неякісний хліб з різким специфічним запахом і розм’яклим липким м’якушем принесли в санстанцію жителі міста. За їх зверненням і проведи перевірку.У санстанції повідомляють, що якість хліба передусім залежить від борошна, яке може бути заражене картопляною паличкою . Тому щомісяця перевіряють продукцію, передусім, білий хліб. Його якість влітку дуже часто погіршується, через недостатню кислотність або неправильно підібрані дозволені харчові добавки. У житньому, кажуть, набагато рідше зустрічаються сторонні домішки. І по якості темні сорти хліба - набагато кращі. Цьому сприяє висока кислотність і стійкість житнього борошна до хвороб на кшталт картопляної. У Правилах роздрібної торгівлі хлібобулочними виробами виписано, що хліб і хлібобулочні вироби можуть знаходитися у продажу (при температурі не менше 6 С і вологості - 75%) після виймання з печі не більше:36 годин - хліб із житнього і житно-пшеничного оббивного і житнього обдирного борошна, а також із суміші пшеничного і житнього сортового борошна; 24 години - хліб із пшенично-житнього і пшеничного оббивного борошна, хліб та хлібобулочні вироби масою більше 200 г із сортового пшеничного, житнього просіяного борошна; 16 годин - дрібноштучні вироби масою 200 г і менше.Після закінчення цих строків продаж хліба та хлібобулочних виробів забороняється, хліб підлягає вилученню з продажу. Забороняється продаж хліба з наявністю плісняви, сторонніх домішок, непромісів, неправильної розпливчастої форми, з тріщинами, з блідою або підгорілою скоринкою.Цікаво, що споживання хлібних продуктів в Україні, згідно з фізіологічними нормами,повинно становити 110 кг на людину за рік. Фактичне споживання цих продуктів перевищує фізіологічну норму. При раціональному харчуванні дорослій людині досить 300 г хлібобулочних виробів на добу. ДовідкаЗалежно від призначення і принципу дії харчові добавки, що застосовуються у хлібопеченні, об'єднуються в кілька груп: добавки окисної дії, відновної дії, ФП, ПАР, структуроутворювачі, органічні кислоти, мінеральні солі, ароматизатори, підсолоджувачі, консерванти, комплексні поліпшувачі. В умовах України першочерго використовують добавки з метою регулювання хлібопекарських властивостей борошна. Про це повідомляють на кафедрі технології хліба Національного університету харчових виробництв.