Як без шкоди для організму вийти з посту?

Після дотримання 40-денного великоднього посту перейти на споживання жирної калорійної їжі доволі важко. За словами експертів, це справжній стрес для організму. Перетравити різноманіття пасхальної їжі важко, тому часто надвечір Великодня людям просто стає погано.

Поради, як підготувати організм до споживання великодньої їжі, подають експерти, - пише "24 канал".

"Згідно з релігійними канонами, останній тиждень Великого Посту – період найжорсткішого утримання від їжі, а протягом п‘ятниці та суботи бажано не їсти взагалі. І, дійсно, уявіть собі стан вашого шлунку, коли після дводенного голодування до нього потрапляють свинина, холодець та котлети, запивається все це, у кращому разі, вином та закусується здобною паскою. Сказати, що це шок, це змовчати. Перетравити купу їжі важко, тому часто надвечір Великодня людям просто стає погано", – розповіла автор блогу treska.com.ua, амбасадор проекту Food Revolution Джеймі Олівера Дарія Дорошкевич.

Експерт пропонує два варіанти підготовки організму:

  • побережіть свій шлунок на Великдень: досить буде скуштувати одну-дві рибні страви, маленький шматочок паски, а решта страв нехай будуть овочеві. Від алкоголю та солодких напоїв варто відмовитись взагалі.
  • за тиждень до Великодня треба потроху вводити молочні продукти та яйця. Так організм підготується до святкового столу.

Як підготувати свій організм до розговіння

Найгірше, що розговіння завершується пишним святковим столом з ковбасами, копченими шинками, яйцями, сирами та солодкою здобною паскою з білого борошна. Після 40 днів обмежень для організму це справжній шок!

Але що ж робити? Невже треба відмовити собі у святковій їжі?

Дієтологи радять:

  • Не накидайтеся на їжу.
  • Великодні страви їжте невеличкими порціями.

Від одного яйця, звісно ж, шкоди не буде. Паску старайтеся їсти у першій половині дня. Цю святкову здобу радимо приготувати чи купити наперед (наприклад в четвер). Справа в тому, що трішки підсохла випічка менш шкідлива, ніж щойно з печі.

  • Намагайтесь готувати більше страв з риби та птиці, ніж з м‘яса.

"Враховуючи той факт, що в Україні прийнято на Великдень накривати столи, які аж ломляться від їжі, важливо продумати меню, яке не зашкодить вашому здоров‘ю, але й дасть відчуття свята. Намагайтесь готувати більше страв з риби та птиці, ніж з м‘яса: традиційну ковбасу до великоднього кошика можна приготувати з домашньої курки. Котлети можуть бути рибними – це, до речі, буде ще смачніше, ніж зі свинини. Пропоную відмовитись від ковбасних та сирних нарізок на стіл, а замінити їх запеченою індичкою та молодим сиром", – ділиться порадами амбасадор проекту Food Revolution.

  • Подавайте на стіл максимальну кількість овочевих салатів із зеленню. Важливо правильно їх заправляти. Звісно ж, ніяких майонезів.

"Не забувайте, що великодній стіл точно прикрасять різноманітні овочеві салати, заправлені оливковою олією з лимонним соком або бальзамічним оцтом", – радить Дарія Дорошкевич.

Як замінити майонез:

Розітріть 2 варених жовтки з 2 чайними ложками французької гірчиці, додайте солі та чайну ложку рідкого меду, а потім – 200 г нежирної сметани. За смаком додайте лимонного соку та заправляйте улюблені салати!

  • Обмежте вживання десертів та міцних спиртних напоїв

Чи варто до кави і чаю подавати кілька видів солодких кремових тортів? Однозначно ні! Але це не означає, що великодній стіл має бути без солодощів взагалі.

"З солодкого достатньо традиційної випічки або сирної паски. Раджу витратити час і приготувати їх самостійно, щоб бути впевненими, що великодні смаколики приготовані з якісних продуктів та без додавання трансжирів. Також раджу відмовитись від міцних спиртних напоїв на користь пляшки якісного сухого вина", – додала відома блогерка.

Як не втратити форму після великодніх свят

Якщо не дотримуватися цих порад, після завершення свят вам, можливо, доведеться повертатися до форми. Експерти радять відмовитися від кардинальних дієт і просто перейти на здорове харчування.

Запровадьте новий режим харчування:

  • Три основні прийоми їжі. І два-три перекуси.

"Я харчуюся після посту так само, як і під час посту. Просто під час посту м'ясо заміняла бобовими. Після розговіння буду поступово вводити м'ясо. Їм я дрібними порціями. Три основні прийоми їжі. І два-три перекуси", – ділиться секретами стрункості доула Тамара Андрєєва, яка за рік скинула зайвих 65 кг, просто дотримуючись правил здорового харчування і додавши в своє життя спорт.

  • Налягайте на овочі і зелень.

Тим більше, що вже з’явиться багато сезонних. З фруктами варто бути обережними: двох фруктів в день цілком достатньо. Варто зауважити, що фрукти треба споживати окремо від інших страв, у якості перекусу в першій половині дня.

  • Не забувайте також про різноманітні крупи, олії, насіння і горіхи.

Все це дуже корисне і потрібне організму. Однак порції мають бути невеличкі. Ці продукти дуже калорійні, тож на вечерю вони не годяться. Експерти переконані, що найкращою стравою на вечір є запечена риба чи м'ясо без гарніру, але зі свіжими і приготованими овочами.

  • Збільшіть споживання свіжих салатів.

"Після свят пропоную збільшити споживання свіжих салатів, причому в якості основи можна використовувати звичайну капусту, в тому числі червону. Додайте до капусти зелені та, хоча б, моркви, полийте олією і йогуртом та смакуйте! І не за бувайте про фізичні навантаження", – розповіла Дарія Дорошкевич.

  • Не уникайте фізичних навантажень.

Спробуйте зал, танці, басейн, будь-що, що приносить задоволення. Якщо ви поки не готові до постійних занять – робіть хоча б піші прогулянки. Цей вид спорту корисний для абсолютно усіх людей. Старайтеся більше ходити пішки протягом дня, а також ходити на прогулянки на чистому повітрі.

  • Не забувайте випивати достатню кількість води, приблизно 30 мл на 1 кг вашої ваги.

Адже вода – це секрет молодості і гарного самопочуття.

Читайте також: