З 5 по 21 лютого 2018 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки щодо місця харчування більшості українців впродовж дня. Більшість українців продовжують харчуватися вдома. Приготовану поза домом їжу протягом останнього місяця вживали 30% дорослого населення.
Окрім того мешканці України надають перевагу "демократичним" закладам громадського харчування. Лідерами відвідування є кафе або бістро, на які припадає 40% останніх візитів, а ресторани відвідує лише 9% населення, - пише прес-служба Київського міжнародного інституту соціології.
Сучасне життя змушує людей все частіше користуватися послугами кухарів-професіоналів, тобто харчуватися поза межами свого помешкання. У фокусі цього дослідження було споживання населенням України їжі поза домом, тобто вживання їжі в ресторані, кафе, барі, їдальні; купівля готової їжі в кулінарії, супермаркеті, у вуличних торговців та доставка їжі на замовлення.
Дані були зібрані взимку, коли харчування поза домом має значні сезонні коливання.
Основні факти щодо харчування жителів України поза домом:
- 30,1% дорослого населення України споживає приготовану поза домом їжу. Цей показник майже не змінився з минулого року.
- Чим молодші люди, тим частіше вони харчуються поза домом (55% - молодь до 30 років, 45% - молодь віком 30-39 років, і лише 33% - дорослі люди віком від 40 до 49 років).
- Чоловіки до 40 років у 1,5 рази частіше харчуються поза домом, ніж жінки відповідного віку.
- У селах кожен п’ятий харчується поза домом, у середніх і великих містах - кожен другий-третій, тобто таких більш ніж третина дорослого населення.
- Частка відвідувачів закладів харчування є приблизно однаковою в Західному, Центральному і Південному регіоні (31-33%), а серед мешканців сходу вона є суттєво меншою (20%).
- Мешканці України надають перевагу "демократичним" закладам громадського харчування. До лідерів можна віднести кафе або бістро, на які припадає 40% усіх останніх відвідувань. Популярними також є харчування в піцеріях (18%), кав’ярнях (17%) і купівля готової їжі у вуличних кіосках/прилавках із їжею (17%).
- Найбільше харчування поза домом відбуваються під час обіду або у вигляді перекусів протягом дня.
- Протягом місяця, 14% усіх опитаних обідали поза домом, і ще 13% мали перекуси або вживали напої протягом дня. Дещо менше (7%) відмовилися від приготування вдома вечері. А найменш популярними є сніданки поза домом, оскільки лише 4% повідомили, що вони за останній місяць снідали поза домом.
Матеріалом для дослідження стало опитування методом особистого інтерв'ю, за яких опитано 2043 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.
Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8%— для показників близьких до 25%, 2,0%— для показників близьких до 10%, 1,4%— для показників близьких до 5%.
Читайте також: