Чому в Україні дорогі продукти, - думки експерта

У багатьох країнах Євросоюзу податок на додану вартість на продукти значно менший, ніж в Україні. У Німеччині він складає 7%, у Польщі — 5%, в Україні — 20%.

Про це написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“Якби в Україні ставка ПДВ на продукти була 5%, а не 20%, то вони коштували б на 14% дешевше. Як вітчизняні, так й імпортні", - переконаний експерт.

Кілограм рису продавали б по 20,6 гривень замість 23,5 гривень. Чорний хліб коштував би не 16, а 14 гривень за кілограм, яловичина — не 124,7, а 109,1 гривень за кілограм, куряча тушка – не 55,2 , а 48,3 гривні за кілограм, молоко – не 22, а 19,3 гривень за літр. Десяток яєць продавали б по 23,3, а 26,7 гривень, капусту – 8, а не 9,2 гривень за кілограм і цукор – 13,3, а не 15,2 гривень за кілограм.

fa39204e4b50907ab2955ea33cb967da.jpg

За його словами, різниця в оподаткуванні все більше впливає на вартість продуктів в Україні. Вона знижує конкуренцію між вітчизняними та виробниками інших країн.

“Сьогодні значна частина українців вимушена економити на продуктах. При зниженні ціни на продукти відбудеться збільшення споживання. Це позитивно вплине на виробництво, яке зараз страждає від низького попиту”, – підсумував Дорошенко.

Багато виробників збільшують частку продажу за готівку, щоб уникнути оподаткування.