З раціону дітей, особливо дошкільного і молодшого шкільного віку, слід виключити солоні і копчені ковбаси, солодощі із барвниками і штучними ароматизаторами, а також чай, каву і "штучні" солодкі напої.
Про це повідомив Президент Асоціації педіатрів-гастроентерологів та нутріціологів України, головний позаштатний дитячий гастроентеролог МОЗ України Олег Шадрін в коментарі кореспонденту УНН.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегти дитину від грипу, - поради медиків
Зокрема, за його словами, слід виключити з раціону дитини солону, в'ялену чи копчену рибу, ковбасні вироби. Замість ковбаси лікар радить пропонувати дитині шматочок вареного м'яса нежирних сортів – його ж можна покласти на бутерброд разом із зеленню і овочами.
Крім того, на думку медика, не слід давати дитині міцний чай і каву – вони містять збуджуючі речовини і зменшують всмоктування заліза. Також забороненими для дитини мають бути солодкі газовані напої, пакетовані соки, що містять ароматизатори тощо.
Також, за його словами, слід уникати "менш повноцінних у харчовому відношенні продуктів з високою енергетичною щільністю" – солоних закусок, морозива, смажених продуктів, печива й інших солодощів. Особливо це стосується різноманітних льодяників, які мають яскравий колір і привабливу упаковку, але містять багато барвників, штучних наповнювачів, ароматизаторів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Основні причини погіршення зору у дітей
Як зазначив Шадрін, великий перекіс у харчуванні в бік жирів і вуглеводів, що легко засвоюються, призводить до появи надмірної ваги у дітей. До такої їжі, за його словами, належать продукти так званого фаст-фуду – з великою кількістю жирів тваринного походження і вуглеводів, що легко засвоюються. Така їжа, за словами гастроентеролога, не дає відчуття ситості, а, навпаки, заохочує дитину їсти ще.
За даними оцінок, кожен третій підліток в Європі, має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння.
А у ВООЗ заявили, що країни мають захищати дітей від реклами шкідливих продуктів.