За результатами епідеміологічного розслідування отруєння в луцькому “Базилік”встановили, що причиною стала сальмонела. Факторами передачі послужили епідемічно небезпечні страви – суші з використанням сирого морського окуня.
Так, рибу придбали в торговому комплексі “Пасаж” без супровідних документів, товаро — транспортної накладної, – повідомили у ДУ “Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України”.
Культури сальмонел виділених від хворих та морського окуня є ідентичними,
Обставинами, що сприяли виникненню спалаху є незадовільний санітарний стан приміщень кухні, порушення умов зберігання сирої та готової продукції, порушенням технології приготування страв, недотриманням правил особистої гігієни працівниками харчової потужності.
Персонал закладу обстежений на патогенну мікрофлору, у 9 виявлено стафілокок, а у офіціантки кафе – сальмонелу, яка не ідентична культурі сальмонели виділеної від хворих. Працівники, котрі є носіями сальмонели та стафілококу відсторонені від роботи для проведення лікування та контрольних обстежень.
В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція з наступним лабораторним контролем її якості.