Пивні меди, медові вина, медовуха, медовий квас — і це далеко не повне різноманіття напоїв, які можна виготовити на основі меду. Традиція медоваріння бере свій початок дев’ять тисяч років тому, мистецтво медоваріння набуло свого розквіту й в Україні. На конкурс «Питні меди 2013» до Луцька з’їхалися медовари з пів-України.
Були гості з Київщини, Львівщини, Хмельниччини, Чернігівщини, Кіровоградщини, Миколаївщини, Полтавщини, Одещини, Закарпаття, Волині. Свою продукцію представили 30 учасників. Можна було спробувати мед акацієвий, липовий, лісовий, польовий, гречаний, кульбабовий, вербовий, каштановий, конюшиновий, малиновий, медовуху тощо. Результати цього конкурсу сьогодні представили у кофернц-залі Палацу культури міста Луцька. Начальник управління культури міської ради Тетяна Гнатів зазначила, що конкурс цього року проходить вже вп’яте і є невід’ємною частиною новорічно-різдвяних заходів, що відбуваються в рамках фестивалю «Різдво у Луцьку». Вона подякувала волинському осередку Гільдії медоварів України й гостям, які приїхали до нашого міста та вручила Василю Барабашу — голові «Гільдії медоварів України» подяку за підписами голів Волинської обласної державної адміністрації — Бориса Клімчука, Волинської обласної ради — Володимира Войтовича та Луцького міського голови — Миколи Романюка. Загалом, переможців визначали у декількох номінаціях. Зокрема, «Мед варений без додавання соків», «Мед варений із додаванням соків», «Апіфітобальзами» тощо. Дегустаційна комісія у складі 10 осіб відзначила найкращі напої у цих номінаціях, за що переможці отримали дипломи та сувенірні дерев’яні фляги, зроблені власноруч одним із майстрів цього заходу. «Ідеєю конкурсу — не є медалі чи нагороди, а оцінка того, чого досягли на сьогоднішньому етапі, якість продукції», — наголосив Василь Барабаш. При нагородженні кожен з переможців мав слово, дякував організаторам та місту Луцьку за теплу та затишну атмосферу.