Міністерство охорони здоров'я України розробило та затвердило Методичні рекомендації для консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування. Відповідні поради мають бути взяті до уваги головними лікарями закладів охорони здоров'я, лікарями загальної практики - сімейної медицини, ректорами вищих медичних навчальних закладів, а також професійними медичними організаціями та асоціаціями.
Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоровя.
За словами розробників документу, головною концептуальною відмінністю сучасних рекомендацій від традиційних підходів, є те, що харчування будь-якої людини, у тому числі дієтичне, базується на чотирьох головних складових: адекватності енергетичним витратам, збалансованості за вмістом найважливіших продуктів та нутрієнтів, безпечності їжі та максимально можливого збереження задоволення від її споживання. При цьому, як зауважують лікарі, дієта хворої людини повинна максимально включати ці чотири складові. Пацієнти не повинні групуватись "навколо дієтичних столів" за ознакою власної хвороби.
Згідно із рекомендаціями, лікар повинен докласти максимум зусиль для налагодження ефективного співробітництва із пацієнтом у питанні забезпечення здорової ваги тіла. Калорійність дієти підраховується за допомогою відтворення раціону із складанням анкети або щоденника харчування. При цьому об'єктивним показником для оцінки вихідної енергетичної адекватності дієти витратам є визначення індексу маси тіла. Як відомо, він визначається за нескладною формулою - вага у кілограмах поділена на квадрат зросту у метрах. Цей показник обов'язково повинен бути визначений та внесений до медичної картки пацієнта, оскільки є ключовим показником для оцінки статусу харчування хворої або здорової людини.
У Методичних рекомендаціях експерти визначили поради і щодо споживання трьох головних груп макронутрієнтів - вуглеводів, білків та жирів, що забезпечують енергетичні та пластичні потреби організму людини, а також мікронутрієнтів - вітамінів та мінералів. Крім того, було розроблено деталізовані рекомендації щодо щоденного споживання фруктів та овочів, злаків, молочних продуктів, м'яса та напоїв, у тому числі алкогольних.
Визначені також поради щодо дотримання пацієнтом певного виду дієти, залежно від його стану та анамнезу. Так серед найбільш вивчених дієтичних підходів, спрямованих на збереження здоров'я, медики виділяють дієту із низьким вмістом жиру, також - дієту для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморську дієту та вегетаріанську. Всі вони, як зауважують лікарі, мають достовірний позитивний вплив на здоров'я хворих та здорових людей. При цьому зазначені дієти не мають на меті лише зменшення маси тіла. Так, наприклад, середземноморська дієта дозволяє зменшити ризики захворювання на рак, хворобу Паркінсона та Альцгеймера.
Розроблені і суто практичні рекомендації щодо здорового харчування. При цьому підрахунок загальних енергетичних потреб повинен проводитись з урахуванням віку, статі та рівня фізичної активності.