Сьогодні у всіх православних починається Різдвяний піст

Триватиме він сорок днів , аж до 6 січня. Різдвяний піст починається 28 листопада. Його мета - підготувати віруючих до зустрічі, Ісуса Христа, який прийшов у цей світ. Для цього слід очиститися духовно і фізично.

У період дотримання Різдвяного посту не дозволяється споживання їжі тваринного походження : м'яса , яєць , молочних продуктів. Наприклад , звичайним парафіянам може дозволятися куштувати рибу і вино в усі дні тижня , крім середи , п'ятниці ( якщо на ці дні не припадає велике церковне свято) , а також у період посилення посту - під час останньої його седмиці .

В період його дотримання церковний статут передбачає не тільки види їжі , які можна споживати в період дотримання посту, а й її кількість. Потрібно пам'ятати , що строгість дотримання посту у кожного індивідуальна і залежить від багатьох обставин .

Так , послаблення дозволяється вагітним жінкам , маленьким дітям , людям, що займаються фізичною працею , тим , хто багато подорожує. А людям , які страждають будь-якими недугами , перед тим , як почати дотримуватися посту , необхідно поговорити не тільки з духівником , а й обов'язково проконсультуватися з лікарем.

Також нагадаємо , що одним з найпоширеніших є такий календар харчування : в понеділок , середу , п'ятницю їдять рослинну їжу без олії , у вівторок і четвер - рослинну їжу з олією , а у вихідні дні - суботу , неділю - рослинну їжу з олією , рибу (яка дозволяється й у великі свята , аж до останньої суворої тижня) , червоне сухе вино.